De applicatie WhatsApp is over de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de meest populaire applicaties onder smartphonegebruikers. Toch blijkt nu dat het gebruik van de crossplatform berichtendienst niet altijd zonder gevaar is. Vooral Androidgebruikers riskeren privacyrisico’s.

Als je een iPhone- of Androidapparaat bezit, weet je waarschijnlijk wel wat WhatsApp is en ook hoe populair het is. De crossplatform berichtendienst kan gebruikt worden om tekstberichten uit te wisselen, maar ook foto’s, video’s en audiobestanden. Hoewel deze functionaliteit aan de basis van het succes van WhatsApp staat, brengt dit ook gevaren met zich mee.

De Androidversie van WhatsApp ligt momenteel onder vuur omdat verschillende bronnen aangeven dat deze kwetsbaar is voor inbraken. De reden voor deze aantijgingen is dat WhatsApp telefoonnummers als gebruikersnaam gebruikt. Hier zijn aardig wat mensen ontevreden over. Daarnaast gebruikt de Androidapplicatie het IMEI-nummer als wachtwoord, hoewel dit versleuteld is met een MD5-hash, baart dit nog steeds zorgen.

Sam Granger, een hobbyhacker, heeft gezegd dat hij, met goedkeuring, de accounts van een aantal vrienden heeft weten te hacken. Granger kreeg het voor elkaar om berichten te ontvangen en versturen vanaf zijn eigen telefoon. Volgens hem is het niet meer dan logisch dat meer ervaren hackers al veel langer bezig zijn met deze duistere praktijken, alleen dan achter de schermen. Daarmee lijkt de Androidversie van WhatsApp extreem onveilig te zijn.