Het Duitse bedrijf Rocket Internet heeft een nieuwe betaalmethode via de smartphone geintroduceerd in Nederland. Hierdoor wordt het mogelijk om via je telefoon gebruik te maken van een creditcard en machtigingen. Payleven gaat de nieuwe dienst in Nederland verzorgen.

Voor de betaalmethode is een kaartlezer en een applicatie nodig. Met de kaartlezer die aan een smartphone of tablet gekoppeld moet worden kan de kaart vanzelfsprekend uitgelezen worden, waarna de applicatie je vraagt om een digitale handtekening te zetten, ter verificatie. De applicatie is op dit moment beschikbaar voor de iPhone, iPad, iPod touch, Samsung Galaxy S II en de Samsung Galaxy Nexus.

In het buitenland zijn al vergelijkbare systemen actief, denk aan Square en iZettle. In Nederland wordt de naam hiervoor dus Payleven. Volgens het gelijknamige bedrijf wordt gebruik gemaakt van een versleutelde verbinding voor de mobiele transacties. Ook zal de smartphone alleen de gegevens verwerken, zodat er geen transactiegegevens op het apparaat aanwezig zullen blijven. De transactiekosten zijn nu 2,95 bij eenmalige betalingen en 4,03 procent bij creditcardbetalingen. Hier komen geen extra kosten bij zoals aansluit- of abonnementskosten.

Rocket Internet geeft aan dat vanaf 15 oktober Visa-betalingen mogelijk zullen zijn en uiteindelijk wil het bedrijf het ook mogelijk maken dat via de pinpas betalingen verricht kunnen worden.