2min

In juni van dit jaar bracht Microsoft de eerste officiële aankondiging van zijn nieuwe mobiele besturingssysteem Windows Phone 8, Microsoft beloofde ontwikkelaars toen een Software Development Kit (SDK) in de zomer. Deze liep vervolgens vertraging op en is nu dan eindelijk uitgebracht voor het grote publiek.

Vandaag op de BUILD 2012 conferentie kondigde Microsoft dan eindelijk aan dat de Windows Phone 8 SDK voor iedereen beschikbaar is. Hierdoor is het een kwestie van dagen voordat de eerste ontwikkelaars hun applicaties gereed hebben gemaakt voor de nieuwe versie van Windows Phone, Windows Phone 8. De officiële lancering van Windows Phone 8 vond afgelopen maandag plaats en moet nieuw succes gaan brengen voor Microsoft op de smartphonemarkt. Voldoende applicaties die geschikt zijn voor de nieuwe versie is dan heel belangrijk.

De keuzes rond het uitbrengen van Windows Phone 8 SDK viel bij veel ontwikkelaars verkeerd. Eerder liet Microsoft in juni weten dat de SDK in de zomer beschikbaar zou komen maar tot de verbazing van veel ontwikkelaars besloot Microsoft in september de SDK alleen aan een select aantal ontwikkelaars te geven. Hierdoor kregen alleen zij een kijkje in de keuken van het nieuwe besturingssysteem en konden alleen zij tijdig hun applicaties geschikt maken voor Windows Phone 8. Door deze beslissing van Microsoft bleven veel ontwikkelaars met lege handen achter. Zij kunnen vanaf vandaag dan eindelijk aan de gang met de nieuwe SDK.

UPDATE:
Zojuist is bekend geworden dat om Windows Phone 8 applicaties te kunnen ontwikkelen, de gebruiker moet beschikken over een computer met daarop Windows 8 geïnstalleerd. Voor de emulator is zelfs de duurdere Windows 8 Pro versie vereist. Daarnaast moet de pc beschikken over een 64-bit processor en minimaal 4 GB aan RAM-geheugen. Het is dus niet langer mogelijk om Windows Phone apps te ontwikkelen op Windows Vista of 7. Uiteraard geldt hetzelfde voor Linux en Mac OS X.