Op 1 januari 1983 werd een revolutie ontketend. De vervanging van een groot aantal losstaande netwerken van die tijd door één globaal netwerk dat de naam internet kreeg werd op die dag voltooid. Hoewel het internet een relatief trage start kende, is het fenomeen niet meer weg te denken uit dagelijks leven van 2013.

Op de eerste dag van 1983 welke bekend stond als Flag Day, werd het Arpanet aangepast voor het gebruik van de Internet Protocol Suite. Door het gebruik van data packet-switching werd het netwerk klaargestoomd voor de opkomst van het wereldwijde web. Het Arpanet werd overigens al in het laatste gedeelte van de zestiger jaren opgestart als een militair project.

Chris Edwards, een correspondent van het tijdschrift Engineering and Technology, zegt hierover het volgende: ‘Ik denk niet dat de mensen die destijds bezig waren met de aanpassing van het netwerk in de gaten hadden waar ze mee bezig waren. Zonder hem had het wereldwijde web zoals we het nu kennen niet bestaan.’

Het wereldwijde web, bestaande uit een systeem van documenten dat naar elkaar verwees, werd overigens in 1989 pas uitgevonden door wetenschapper Tim Berners-Lee.