1 min

Apple gaat op de iCloud-dienst en voor gebruikers van een Apple ID een twee-staps-verificatie invoeren. De extra beveiliging komt na groeiende zorgen over de veiligheid van het systeem.

De verificatie lijkt erg veel op die van anderen, waaronder Google, die het systeem al eerder implementeerden. Eerst moet de gebruiker het proces activeren, zoals ook Gmail-gebruikers kunnen doen. Vervolgens krijgt diegene via sms of de Find my iPhone-app een viercijferige verificatiecode toegestuurd om in te voeren. Een optionele herstelcode laat gebruikers binnen, na het onverhoopte verlies van wachtwoord of telefoon.


In Amerika kampt het systeem nog met praktische problemen en in Nederland en België is de extra beveiliging überhaupt niet beschikbaar. Of en wanneer Apple twee-staps-verificatie lokaal gaat invoeren is onbekend. Ondertussen houden de zorgen om de veiligheid van apparaten en diensten dus nog even aan.

Het zijn turbulente tijden voor online beveiliging. Verschillende hacks troffen onder andere Evernote en meerdere sociale media. Daarnaast krijgt Apple een Mac OS X-specifieke trojan voor de kiezen. Ook storten de twee Korea’s zich wellicht in een cyberstrijd, na de golf van berichten rondom de digitale wedloop tussen China en Amerika. Het gevecht blijft echter niet virtueel, want binnenkort kunnen overheden hackers gewoon legaal afschieten, als het aan een nieuw voorstel van de NAVO ligt.