Intel kondigt nieuwe Atom- en Xeon-processoren aan

Intel heeft tijdens de Intel Developer Forum (IDF) in Beijing de nieuwe generatie Enterprise processoren aangekondigd. Er verschijnen nieuwe Xeon-processoren in zowel de E3, E5 als E7 familie maar daarnaast zullen er ook nieuwe Atom-processoren komen voor gebruik in datacenters.

Qua naamgeving verandert er dus weinig, Intel houdt vast aan E3, E5 en E7 voor de Xeon-lineup. Exacte specificaties zoals typenummers, kloksnelheden en TDP’s hield Intel nog wel voor zich. Geruchten gaan echter dat de Xeon E7 over maar liefst 15 cores en 30 threads zal beschikken.

Gelukkig hield Intel niet alles geheim, de Xeon E3 zal gaan beschikken over Haswell cores en komt medio 2013 beschikbaar, waarbij de TDP is verlaagd tot zelfs 13 Watt, dit zal echter niet voor alle modellen gelden. De Xeon E7 en E5 families krijgen ook nieuwe processoren, echter zullen deze beschikken over Ivy Bridge cores en verschijnt de E5 in het derde kwartaal en de E7 pas in het vierde kwartaal van dit jaar.

Tot slot lanceert Intel nog een nieuwe Atom line-up voor server toepassingen. Intel zelf zegt dat de nieuwe Intel Atom S12X9 familie vooral geschikt is voor opslagservers aangezien er ingebouwde raid-acceleratie is en dual-casting. De nieuwe Atom-chips worden gemaakt op 22nm en zijn uiteraard opnieuw 64bit, ze verschijnen in de tweede helft van dit jaar. De kloksnelheden en TDP’s heeft Intel nog niet bekendgemaakt maar gezien de eerste serie Atoms voor servers varieerde van 6.1 tot 8.5 Watt ligt het voor de hand dat de nieuwe Atom-chips een TDP hebben die daar onder zit. Intel gebruikt voor deze chips de codenaam Avoton.

Naast deze Avoton Atom-chips komen er ook nog andere met de codenaam Rangeley, deze zijn echter bedoeld voor netwerktoepassingen zoals midrange routers, switches en beveiligingsapparatuur. Ook deze verschijnen in de tweede helft van 2013.

Bron:Engadget