Onafhankelijk onderzoek stelt dat gebruikers Facebook massaal verlaten. De afgelopen maanden zou het platform miljoenen uitschrijvingen hebben ontvangen, ten koste van alternatieve platforms als Instagram en Path.

"Het aantal Facebook-gebruikers heeft zijn piek bereikt", vertelt het onderzoek van Enders Analysis. Ondanks forse winstverwachtingen ziet Facebook in de Verenigde Staten en grote Europese landen gebruikers vertrekken, vorige maand zou het gaan om ruim 7 miljoen mensen.

Facebook’s populariteit onder jongeren is flink gedaald, sinds ook ouders ruim vertegenwoordigd zijn op het netwerk. De meeste tieners zoeken nu naar een nieuwe plek om zich te kunnen uiten zonder het waakzame oog van een opvoeder die de statusupdates kan inzien. Ze vertrekken naar platforms als Instagram, dat in 18 maanden tijd de gebruikersaantallen zag exploderen met 30 miljoen nieuwelingen.

Daarnaast is er volgens de onderzoekers een bepaalde vervelingsfactor, een punt waarop gebruikers vanwege de eentonigheid opzoek gaan naar iets nieuws. "Is Facebook het nieuwe Myspace?" vraagt onderzoeker Ian Maude zich af. "De kans is relatief klein, maar zeker aanwezig."

In opkomende markten als Brazilië en India groeit Facebook nog steeds, maar het platform is volgens analisten van bank Jeffries zijn piek voorbij. In januari piekte het aantal gebruikers op 1,05 miljard, voordat het in februari terugviel met 20 miljoen.