2min

Vandaag was het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer en daar kreeg Minister Opstelten van Justitie vragen over de Nederlandse betrokkenheid bij PRISM-gate. Er werd bijvoorbeeld gevraagd in hoeverre Nederland hierbij is betrokken en of de AIVD samenwerkt met de Amerikaanse National Security Agency (NSA).

Heel veel wijzer zijn we niet geworden van de antwoorden van Opstelten, hij liet weten dat er nooit mededelingen worden gedaan over de samenwerking met buitenlandse veiligheidsdiensten. Ook gaf hij aan dat er nooit klachten zijn ontvangen over inbreuk op de privacy door buitenlandse collega’s. Wel zal Eurocommissaris Viviane Reding binnenkort tijdens een G8-overleg in gesprek gaan met de Amerikanen over de zaak. Of de kwestie hiermee is afgedaan is de grote vraag. D66 heeft laten weten voorstander te zijn van een hoorzitting omdat de privacy wetgeving geen wassen neus moet zijn.

PRISM is een Amerikaans spionagesysteem dat alle communicatie kan onderscheppen en verzamelen, zo worden telefoongesprekken en sms-berichten vastgelegd, maar ook e-mails, foto’s, instant-messenger gesprekken en social media-activiteit. Onder meer Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, YouTube, Skype, AOL en Apple zouden, al dan niet gedwongen, meewerken aan het spionagesysteem.

Een anonieme AIVD-agent heeft aan de Telegraaf laten weten dat de AIVD samenwerkt met de Amerikaanse overheid aan het PRISM-programma. De AIVD lijkt geen directe toegang te hebben maar wel een hotline zodat er binnen 5 minuten alle gegevens van bepaalde personen kunnen worden opgevraagd.

Hoewel Opstelten nu de Kamervragen beantwoordt, is dit officieel meer het terrein van Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken, hij is echter afwezig in verband met een trip naar het buitenland.

Lees meer over PRISM onder de tag PRISM-gate.