1 min

Het gebruik van het spionageprogramma PRISM is niet beperkt geweest tot de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten. Ook in Nederland zou er gebruik worden gemaakt van de nietsontziende mogelijkheden.

Tegenover de Telegraaf is bevestigd dat ook in Nederland gebruik wordt gemaakt van PRISM. Via dat programma kunnen overheidsdiensten allerlei data van burgers opvragen bij grote fabrikanten als Apple, Facebook, Google en Microsoft. Hierbij moet gedacht worden aan allerlei zaken als chatberichten, e-mailgesprekken, foto’s, video’s, telefoongegevens, enzovoorts.

Een anonieme AIVD-agent meldt tegenover de krant dat PRISM onder andere gebruikt werd voor het monitoren van moslimextremisten die zich in Nederland bevinden. Volgens de agent bestaan er naast PRISM nog andere programma’s. Aanvragen van de AIVD verliepen via de Amerikaanse overheid, de AIVD lijkt daarmee dus geen directe toegang te hebben. De medewerking van de Amerikaanse regering zou echter zo goed zijn dat het mogelijk is om binnen vijf minuten data van een willekeurig individu op te vragen.

Lees meer over PRISM onder de tag PRISM-gate.