Microsoft heeft aangegeven dat een aanzienlijk deel van de nieuwe functies van de Xbox One slechts bruikbaar worden voor gamers die een betaald abonnement afnemen. Zo zullen gamers als vanouds geen multiplayergames kunnen spelen, maar ook gameplaybeelden kunnen zonder abonnement niet worden opgenomen.

Voor een Xbox Live Gold-abonnement moeten gamers maandelijks 4,99 euro betalen, of in één klap 59,99 euro voor een jaar. Nu is het zo dat veel mensen die niet geïnteresseerd zijn in de online functionaliteit geen abonnement afnemen. Microsoft lijkt ook hen over de streep te willen trekken door meer functionaliteit achter de betaaldienst te verwerken.

Naast de opnamefunctie moeten niet-betalende gamers het ook stellen zonder streamingdienst Netflix, bellen via Skype en de OneGuide. De laatstgenoemde functie is een methode om TV te kijken via de Xbox One, waarbij de gebruiker wordt bediend met extra informatie vanaf het internet.

Concurrent Sony biedt ook een betaald abonnement aan bij de PlayStation 4, maar de functionaliteit die achter het slot gaat bij deze spelcomputer is minder ingrijpend. Het abonnement is vereist om online multiplayergames te spelen, maar bijvoorbeeld niet om video’s te streamen. Of gamers bij deze console moeten betalen om hun gameplaybeelden op te nemen is nog niet bekend, maar wij verwachten dat dit niet het geval zal zijn.