Buma/Stemra wil meer torrentsites blokkeren

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra heeft gereageerd op een onderzoeksrapport van de universiteiten van Amsterdam en Tilburg. In dat rapport wordt gesteld dat de blokkering van The Pirate Bay alleen maar heeft gezorgd voor meer downloadverkeer. De organisatie kan zich niet in die conclusie vinden en geeft bovendien aan meer sites als The Pirate Bay achter slot en grendel te willen zetten.

Hoewel de blokkade vooralsnog averechts gewerkt zou hebben volgens het onderzoek, ziet Buma/Stemra heil in de opwerping van blokkades voor andere torrensites. Volgens de organisatie is het bezoek aan The Pirate Bay namelijk met 80 procent afgenomen, daarbij zouden ook de bezoekers via een proxy-verbinding zijn meegerekend. Die afname is gemeten middels een enquête van Stichting Brein.

Tim Kuik, directeur van Stichting Brein, erkent wel dat de blokkade van The Pirate Bay niet geheel waterdicht is. Dat klopt, want er zijn legio manieren om de blokkade te omzeilen. Ook zijn er nog voldoende alternatieven voor de meest populaire website. Daarom vindt Buma/Stemra het belangrijk dat ook die sites geblokkeerd zullen worden.

Een rechtszaak die daartoe moet leiden is echter nog niet opgestart. Eerst wordt een uitspraak afgewacht in het hoger beroep van verschillende Nederlandse providers die de blokkade van The Pirate Bay ongedaan willen maken. Die uitspraak zal op 19 september worden gedaan.

Bron:Buma/Stemra