Uit onderzoek blijkt dat het illegaal downloaden van films en en games is toegenomen, ondanks dat er veel meer gedaan wordt aan de bestrijding van deze bezigheid.

Het onderzoek werd verricht door wetenschappers van het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam (IVIR). 2000 mensen werden ondervraagd over hun download- en koopgedrag.

Hieruit viel op te maken dat het downloaden van muziek is afgenomen dankzij legale alternatieven van de muziekindustrie, zoals iTunes en Spotify. Echter, het downloaden van films en TV-series is de afgelopen jaren flink gestegen. Daar heeft bijvoorbeeld het blokkeren van The Pirate Bay weinig invloed op gehad. Slechts 5 procent van de mensen die meededen aan het onderzoek verklaren dat zij minder zijn gaan downloaden nadat ISP’s de site gingen blokkeren.

Joost Poort, een van de onderzoekers, weet wel waarom het blokkeren van de The Pirate Bay zo weinig effectiviteit had. Hij zegt: "Voor driekwart van de ondervraagden is de blokkade niet relevant, omdat ze toch al niet meer downloaden uit illegale bron. Het kwart voor wie de blokkade wel bedoeld is, is grotendeels immuun voor de maatregel". Dit is omdat er tal van proxy-websites voor The Pirate Bay zijn of alternatieve torrentsites. Deze zijn in de meeste gevallen gewoon te vinden via Google.