1 min

De technologische ontwikkeling van Apple in de vorm van Touch ID, die het de consument mogelijk maakt smartphones te beveiligen met een vingerafdruk, zou aan de andere kant juist ervoor zorgen dat de geregistreerde vingerafdrukken bij de Amerikaanse inlichtingendienst NSA terecht komen.

Het lijkt ideaal, nooit meer een wachtwoord onthouden en gewoon met je vingerafdruk jezelf bij je apparaten identificeren. Toch bleek Apple’s Touch ID, een vingerafdrukherkenning verwerkt in de iPhone 5S, geen waterdichte beveiliging te bieden. Na het uitloven van een beloning voor het kraken van deze vingerafdrukherkenning kwam binnen 48 uur de eerste werkende omzeiling binnen.

Nu blijkt in een door Anonymous verspreid filmpje op YouTube dat volgens deze anonieme hackersorganisatie de gescande vingerafdruk van Touch ID eenvoudig door de NSA te bemachtigen valt. Er wordt een samenwerking geïnsinueerd tussen verschillende Amerikaanse overheidsinstanties en Apple.

De vraag die gesteld kan worden is in hoeverre de vingerafdruk op dit moment al bemachtigd zou kunnen worden door bijvoorbeeld inlichtingendiensten. Gezien bij het verstrekken van een paspoort door de overheid in veel landen tegenwoordig immers ook om een vingerafdruk wordt gevraagd.