Apple besteedde tijdens de presentatie van de nieuwe iPhones veel aandacht aan Touch ID, een vingerafdrukscanner die in de iPhone 5S te vinden is. Volgens Apple is deze scanner een eenvoudige en snelle manier om je telefoon te beveiligen, maar hackers claimen het systeem al gekraakt te hebben.

De Chaos Computer Club zou de Touch ID-beveiliging kunnen omzeilen met behulp van "alledaagse materialen", zoals ze het verwoorden. Volgens een hacker met de naam Starbug heeft Apple een sensor met een hogere resolutie gebruikt dan normaal het geval is. Dat betekent dat de hackers het detail in hun namaak-afdrukken moesten verhogen, om de beveiliging om de tuin te leiden.

De hackers noemen de methode eenvoudig, maar voor de gemiddelde gebruiker is het alsnog zo lastig dat het niet waarschijnlijk is dat de gemiddelde gebruiker erop gepakt zal worden. Een kwaadwillende moet immers een vingerafdruk in hoge resolutie van een persoon verkrijgen om in te breken. Dat de Touch ID niet waterdicht is, heeft de Chaos Computer Club echter wel bewezen.

Vorige week werd bekend dat er een wedstrijd werd uitgeschreven om de Touch ID-scanner te kraken. Op de website van Is Touch ID Hacked Yet? staat vermeld dat de beveiliging "misschien" gekraakt is en dat er nog gewacht wordt op een video van de Chaos Computer Club, die aan de voorwaarden voldoet. Daarvoor moet een vingerafdruk vanaf bijvoorbeeld een glas worden verkregen.

Apple heeft nog niet gereageerd op de hack van de club. Een video van de werking van de hack is onder dit artikel te bekijken.