Activeren developermode op Xbox One sloopt console

Op internet is afgelopen weekend een afbeelding verschenen waarin wordt uitgelegd hoe je de developermode op een Xbox One console kan activeren. Volgens de afbeelding zou het dan ook mogelijk worden om Xbox 360 spellen te spelen op een Xbox One. Het verhaal is echter een hoax (nep) en maakt de Xbox One onbruikbaar.

Hoeveel gamers hun Xbox One hebben gesloopt door de stappen in de afbeelding te doorlopen is nog onduidelijk. Microsoft heeft in elk geval al laten weten dat het onmogelijk is om Xbox 360 af te spelen op een Xbox One. De developermode is ook niet bedoeld voor gamers, maar voor ontwikkelaars.

Hoewel er inderdaad een verborgen menu in de normale Xbox One zit om de developermode te activeren, is het niet aan te raden deze ook te activeren. Als alle stappen in de afbeelding worden doorlopen sloop je namelijk de Xbox One. Deze zal nog wel opstarten maar zal vervolgens vast komen te zitten in een lus waarbij de console elke keer opnieuw blijft opstarten.

Activeren developermode op Xbox One sloopt console

Microsoft lijkt ervoor te hebben gekozen om van elke console een developerconsole te maken, via een speciale toetsencombinatie kan een menu worden geactiveerd waarin de developermode is te activeren. Of dit een verstandige zet is, valt te betwijfelen, gamers met weinig kennis kunnen eenvoudig hun console om zeep helpen en zullen vervolgens ongetwijfeld om garantie vragen bij Microsoft, wat weer de nodige kosten met zich meebrengt. Het beschikbaar maken van een developermode op elke console zorgt er ook voor dat hackers een flink stuk op weg worden geholpen, als het gaat om een volledige developermode kunnen hackers deze in de toekomst wellicht misbruiken om de beveiliging van de Xbox One te omzeilen.

Microsoft heeft tot op heden alleen in de vorm van Larry Hryb (Major Nelson) gereageerd op Twitter. Of het bedrijf de developermode aan banden gaat leggen via een update is nog onduidelijk.

Bron:The Verge