Microsoft heeft zojuist de opvolger van de Xbox 360 gepresenteerd, de Xbox One. De Xbox One is de nieuwe console van Microsoft en is naast een gameconsole, ook een mediacenter, muziekspeler en computer. De Xbox One biedt allerlei mogelijkheden om meer entertainment te bieden in de huiskamer.

Microsoft heeft de Xbox One zojuist gepresenteerd. Daarbij valt op dat de console bestaat uit twee apparaten. De console zelf en een unit waarin een nieuwe versie van Kinect zit verwerkt. Je kan nu via stemcommando’s je Xbox opstarten en schakelen tussen verschillende applicaties op de Xbox. Bijvoorbeeld televisie kijken, een film kijken, muziek afspelen of een game spelen. Ook kan je meerdere applicaties tegelijk draaien via snapmode, iets wat Microsoft heeft overgenomen van Windows 8. Zo kan je bijvoorbeeld Skypen en tegelijk een gamespelen.

De eerste specificaties die Microsoft zojuist bekendgemaakt heeft van de Xbox One zijn als volgt: 8-core processor, 8 GB aan werkgeheugen, USB 3.0, Wifi-direct en een Blu-ray Drive. Waarbij voor al de laatste een geruchtstelling zal zijn voor veel gamers, er gingen namelijk geruchten dat de nieuwe console geen optische drive meer zou hebben en alleen online zou werken. Dat lijkt met de aanwezigheid van een optische drive niet het geval te zijn.

Microsoft heeft in enkele demonstraties laten zien dat het mogelijk is om razendsnel te schakelen tussen de verschillende diensten zoals tv kijken en gamen. Het wachten op je console is voorbij, de console is nu snel genoeg om direct te schakelen. Op de achtergrond draait de Windows 8 kernel met daarover heen een Modern UI achtig laagje, waarin je direct kan zien welke games je als laatste hebt gespeeld, welke film je hebt gekeken of muziek hebt geluisterd. Ook kan je zien welke games of films je vrienden leuk vinden.

Doordat de nieuwe Xbox gebruik maakt van de Windows 8 kernel kan het naadloos samenwerken met andere Windows-apparaten. Ook zal de Xbox One kunnen samenwerken met andere tablets en smartphones.

Microsoft laat weten dat het de data infrastructuur van Xbox Live heeft uitgebreid tot 300.000 servers, zodat het meer capaciteit heeft om Xbox-gebruikers te bedienen. Het zal mogelijk zijn om met meer spelers tegelijk online te spelen en gebruik te maken van grotere werelden. Iets waar ontwikkelaars al enige tijd op zitten te wachten.

De eerste games zijn inmiddels aangekondigd door Electronica Arts; Fifa, NBA, Madden en UFC. Microsoft heeft zelf zojuist Forza Motorsport 5 aangekondigd, welke beschikbaar zal zijn tijdens de lancering van de console. Ook komt er een nieuwe game genaamd Quantum Break. Microsoft wil 15 exclusieve games uitbrengen in het eerste jaar van de Xbox One, waarvan acht games nieuwe franchises zullen zijn.

Ook zal Call of Duty: Ghosts beschikbaar komen op de Xbox One. Een compleet nieuwe Call of Duty met compleet nieuwe engine en waarbij elk onderdeel is verbetert en herontworpen. De Xbox One zal ook als eerste exclusieve content krijgen voor deze game.

De nieuwe Xbox One zal niet backwards-compatible zijn met de Xbox 360, het is dus niet mogelijk om Xbox 360-games af te spelen op de Xbox One.

Microsoft gaat samenwerkingen aan op televisiegebied, zo zal de game Quantum Break worden gecombineerd met een televisieserie en zal van Halo een televisieserie worden gemaakt door Steven Spielberg, exclusief voor de Xbox. Ook heeft Microsoft de rechten gekocht van de Amerikaanse NFL, American Football, om de beelden en data te gebruiken in de games en de Xbox One.

Microsoft richt zich met de Xbox One dus duidelijk niet alleen op gamen, het noemt de Xbox One de allinone voor de huiskamer. De Xbox One zal later dit jaar wereldwijd worden geïntroduceerd, exacte prijzen en data zijn nog onbekend.