Het Britse bedrijf Inmarsat wil vanaf 2017 breedband internet aanbieden in Europese vliegtuigen. Het investeert hiervoor de komende jaren 550 miljoen euro in het opbouwen van een grond- en satelliet-netwerk.

De eerste vliegtuigmaatschappij die gebruik gaat maken van de diensten van Inmarsat is waarschijnlijk British Airways maar andere vliegtuigmaatschappijen zouden snel volgen. Het idee van Inmarsat is dat vliegtuigen verbinding maken met zendmasten die op de grond staan, het gaat hierbij om speciale zendmasten die omhoog zenden. Het vliegtuig maakt echter ook verbinding met een satelliet van Inmarsat welke zal helpen met het overschakelen van zendmast naar zendmast om een continue verbinding te garanderen. De satelliet die Inmarsat hiervoor wil gebruiken moet in 2016 in een baan om de aarde worden gebracht.

Het bedrijf geeft zelf aan dat het een verbinding van meer dan 40 gigabit kan leveren in een vliegtuig. Dat is echt ontzettend snel en hierdoor zou elke passagier over een eigen breedband verbinding kunnen beschikken.

Op dit moment is WiFi in Europese vliegtuigen eigenlijk nog vrijwel niet beschikbaar. In Nederland doet KLM momenteel een test met WiFi op lange vluchten. Het is echter op lang niet alle vluchten beschikbaar. KLM vraagt op dit moment 20 euro per vlucht of 11 euro voor een uurtje internetten. Over de snelheid van de verbinding zijn geen cijfers bekend maar volgens het bedrijf verschilt het afhankelijk van de weersomstandigheden, locatie en hoogte van het vliegtuig. WiFi is sowieso pas beschikbaar als het vliegtuig op minimaal 6 kilometer hoogte vliegt.

In de Verenigde Staten zijn de vliegtuigmaatschappijen al veel verder en daar is op veel vluchten al WiFi beschikbaar.