Europeanen kunnen binnenkort ook resultaten uit Bing laten verwijderen

Google heeft het momenteel erg druk om alle verzoeken te verwerken van mensen die uit de zoekresultaten verwijderd willen worden. De concurrerende zoekmachine Bing van Microsoft heeft deze functie nog niet, maar gaat deze binnenkort wel invoeren om te voldoen aan de uitspraak van het Europese Hof.

Het Europese Hof besliste in mei dat zoekmachines de mogelijkheid moeten bieden om "vergeten te worden", wat betekent dat zoekresultaten moeten worden verwijderd als ze over bepaalde personen gaan, tenzij de zoekresultaten nog relevant en actueel zijn. Google is inmiddels begonnen met het verzamelen en verwijderen van verzoeken, inmiddels heeft het bedrijf al meer dan 250.000 verzoeken ontvangen.

Om misbruik van de functie tegen te gaan heeft Google besloten om de eigenaren van websites op de hoogte te stellen als bepaalde pagina’s uit de zoekmachine worden verwijderd. Hiermee slaat Google ook een beetje terug naar het Hof, want de zoekgigant is het niet eens met de wet. Zo hebben verschillende politici maar ook een scheidsrechter zich al gemeld bij Google om alles met hun naam te verwijderen, omdat de resultaten veelal verwijzen naar journalistieke artikelen over schandalen waar ze bij betrokken waren. Doordat Google uitgevers op de hoogte stelt van de verwijderde pagina’s uit de zoekresultaten besloten The Guardian en de BBC om hierover te berichten en de schandalen nog eens aan te halen.

Microsoft biedt met Bing een concurrerende zoekmachine voor Google en zal zich dus ook aan de uitspraak van het hof moeten houden. Het bedrijf laat aan TechCrunch weten dat het bezig met het uitwerken van de details en het verwacht binnenkort verwijderverzoeken van Europese Burgers in behandeling te kunnen gaan nemen.

Bron:Techcrunch