1 min

Apple heeft laten weten dat het met een onderzoek bezig is waaruit moet blijken of er inderdaad een verband is tussen iCloud en het uitlekken van vele naaktfoto’s van bekende mensen. De foto’s werden zondag voor het eerst openbaar via 4chan.

"We nemen de privacy van gebruikers heel serieus en onderzoeken de melding," meldt een woordvoerder van Apple tegenover Re/code. Hoewel Apple wel een tweestapsbeveiliging biedt, wordt deze volgens beveiligingsexperts nog niet breed gebruikt omdat Apple er niet veel aandacht aan schenkt.

Op de geplaatste afbeeldingen zijn sterren zoals Jennifer Lawrence, Kate Upton en Ariana Grande te zien. Sinds de afbeeldingen op 4chan zijn geplaatst, zijn ze natuurlijk ook op veel andere plaatsen gepubliceerd en wordt de privacy van de slachtoffers flink beschadigd.

De afbeeldingen zouden verkregen zijn via een kwetsbaarheid in Apple’s dienst iCloud, waarop backups van onder andere de fotogalerij gemaakt worden. Sommige sterren melden overigens dat de afbeeldingen nep zijn, het is niet te zeggen of dat een afleidingsmanoeuvre of waarheid is.

De Find my iPhone-functie van Apple zou geen beveiliging tegen brute force-aanvallen hebben, waardoor het mogelijk was om wachtwoorden te kraken. Inmiddels is die grove tekortkoming opgelost.