1 min

Tags in dit artikel

,

Dat Facebook veel over gebruikers wil weten is geen nieuws. Hoeveel het sociale netwerk echter precies bijhoudt, maakt het bedrijf in ieder geval zelf niet bekend. Uit een onderzoek blijkt dat de Facebook-app zo’n 700 parameters bevat waarmee het gedrag van de gebruiker wordt gemonitord.

Ontwikkelaar xXCallMeGreenyXx heeft de Facebook- en Facebook Messenger-app ontleed en kwam tot de conclusie dat er in totaal 684 gedragingen worden gemonitord. Facebook weet bijvoorbeeld tot op de pixel precies hoeveel je door de app scrolt, hoe vaak je de app ververst en hoe lang je een status update bekijkt.

Nu kan je stellen dat deze gegevens gebruikt kunnen worden voor de verbetering van het sociale netwerk en de app. Maar Facebook monitort ook veel buiten de applicatie om. Zo wil het sociale netwerk graag weten over wat voor type creditcard je beschikt, wat de naam van je WiFi-netwerk is en welke netwerken er nog meer in de buurt zijn. Ook het gedrag van andere apps wordt in de gaten gehouden, zoals hoevaak ze in de achtergrond actief zijn en hoe snel ze ingeladen worden.

Al deze zaken zijn niet alleen een mogelijke inbreuk op de privacy, ze kosten ook flink wat accucapaciteit.