Yahoo en Microsoft hebben bij beurswaakhond SEC aangegeven dat ze de onderhandelingen over de zoekovereenkomst met 30 dagen hebben verlengd. In de originele overeenkomst was de mogelijkheid opgenomen om wijzigingen door te voeren gedurende 30 dagen vanaf 23 februari 2015, dat is nu 60 dagen vanaf 23 februari.

Vijf jaar geleden besloten de bedrijven om te gaan samenwerken en werd de zoekmachine van Yahoo opgedoekt. In plaats daarvan werd de zoektechnologie van Microsoft gebruikt binnen de websites van Yahoo. De inkomsten uit deze zoekmachine worden gedeeld door de bedrijven. De overeenkomst werd aangegaan voor een periode van 10 jaar met de mogelijkheid om deze na vijf jaar aan te passen of op te zeggen. Die periode is nu aangebroken en de periode om wijziging door te voeren is vergroot van 30 naar 60 dagen.

Inmiddels is er veel veranderd bij beide bedrijven. Zo hebben beide bedrijven een nieuwe CEO met een hele andere visie dan hun voorgangers. Bij Microsoft staat Satya Nadella nu aan het roer en hij lijkt veel meer te willen samenwerken met andere platformen en bedrijven. Bij Yahoo is Marissa Mayer nu de CEO, zij komt bij Google vandaan en was een van de eerste werknemers van dat bedrijf. Zij heeft een enorme bak aan ervaring met het uitbaten van een zoekmachine.

De grote vraag is dan ook wat Mayer van plan is, hoewel de bedrijven meer tijd uittrekken voor de onderhandelingen is het geen geheim dat Mayer al eerder de stekker wilde trekken uit de zoekovereenkomst. De overeenkomst heeft namelijk niet het gewenste effect gehad, Google is nog steeds enorm dominant en percentueel is er nauwelijks iets veranderd. In de Verenigde Staten hebben Microsoft en Yahoo samen zo’n 30 procent van de zoekmarkt in handen. De kans bestaat dat Mayer met Yahoo wil proberen om weer zelfstandig de zoekmarkt te betreden en geen gebruik meer wil maken van de technologie van Microsoft. Microsoft zal op zijn beurt de zoekovereenkomst willen verlengen omdat het marktaandeel anders wel erg klein wordt.

Waarover precies onderhandelt wordt op dit moment is niet duidelijk, het feit dat de periode is verlengt geeft aan dat Mayer niet per definitie de overeenkomst wil opzeggen. Het kan zijn dat Yahoo een hogere financiële vergoeding, meer betrokken wil worden bij de ontwikkeling van de zoekmachine of mogelijk een eigen versie van Microsoft’s zoekmachine wil doorontwikkelen.