1 min

Microsoft heeft zijn eerste Visual Studio-applicatie gepresenteerd die multiplatform is. Visual Studio Code is een afgeslankte versie van Visual Studio en komt beschikbaar voor zowel Windows, Linux als Mac OS X. Daarmee biedt Microsoft ook de ontwikkelaars van andere platformen de kans om Windows-apps te ontwikkelen. Eerdere maakte het bedrijf als een .NET-bibliotheek beschikbaar voor Linux en Mac OS X.

Microsoft heeft met het aantreden van de nieuwe CEO, Satya Nadella, ook andere besturingssysteem omarmt. In rap tempo zien we mobiele Microsoft apps verschijnen voor Android en iOS. Nu komt Microsoft ook ontwikkelaars tegemoet door een afgeslankte Visual Studio-versie uit te brengen voor Linux en Mac OS X.

Visual Studio Code is wel minder uitgebreid dan de normale Visual Studio, maar het is een prima begin en het biedt de ontwikkelaars een code editor op hun eigen platform. Het is beter dan helemaal geen ondersteuning. Op dit moment was Android het enige besturingssysteem waar je apps voor kan ontwikkelen op meerdere platformen. Om apps te ontwikkelen voor iOS en Mac OS X heb je altijd een Apple-systeem nodig, in het geval van Windows-apps was dat voorheen ook zo, maar daar komt nu een einde aan.

Visual Studio Code biedt ondersteuning voor het markeren van programmeercode in verschillende kleuren, het automatisch afmaken van functies, variabelen en dergelijke. Hoogstwaarschijnlijk zal Microsoft deze versie van Visual Studio snel gaan uitbreiden mocht er een grote gebruikersgroep ontstaan op een ander platform.