2min

Microsoft biedt bedrijven de mogelijkheid om zeer flexibel hun server instances te beheren. Zo kunnen instances in een eigen datacenter worden gedraaid, maar ook eenvoudig naar de Azure cloud worden verplaatst en weer terug. Ook kan de Azure Cloud on-demand extra capaciteit bieden op piekmomenten.

Het leveren van clouddiensten aan bedrijven is een van Microsoft’s belangrijkste inkomsten op dit moment en het is dan ook een divisie waarin nog fors wordt geïnvesteerd en de mogelijkheden elk jaar maar groter worden. Microsoft gaat het nu mogelijk maken voor bedrijven om hun serverpark eenvoudig te beheren vanaf elke locatie. Of dit nou een eigen datacenter is, de Azure Cloud of Amazon Web Services.

Microsoft gaat System Center uitbreiden met Operations Management Suite en daarmee kunnen server instances op verschillende platformen worden beheerd. Microsoft biedt ondersteuning voor zowel Windows- als Linux-installaties en er kunnen zelfs VMware- en OpenStack-instances worden beheerd.

Met de Operations Management Suite kunnen bedrijven zeer eenvoudig hun serverpark opschalen op een locatie naar keuze. Het liefst ziet Microsoft natuurlijk iedereen zijn serverpark opschalen naar de Azure Cloud, maar dat is zeker niet verplicht, bedrijven met een eigen datacenter of met een Amazon Web Services-omgeving kunnen ook gebruik maken van de Operations Management Suite.

Instances kunnen eenvoudig worden verplaatst van de ene naar de andere dienst, ook kunnen de clouddiensten ondersteuning bieden aan een eigen datacenter indien er sprake is van een piekmoment. Ook kunnen diensten worden verspreidt, bijvoorbeeld SQL-serveromgevingen in een eigen datacenter en de webservers in de Azure-cloud.

Binnenkort verschijnt de eerste technical preview van de nieuwe System Center, wel is er al een nieuwe technical preview van Windows Server 2016 beschikbaar gekomen.