1 min

Instagram heeft een verandering doorgevoerd die op termijn veel effect gaat hebben. Voorheen werden foto’s altijd opgeslagen op 640 x 640 pixels maar nu worden de foto’s voortaan ook opgeslagen op 1080 x 1080 pixels. Wel gebruikt Instagram een flinke compressietechniek om de bestandsgrootte in de hand te houden.

Op dit moment worden in de Instagram-apps en website nog de kleine afbeelding getoond van 640 x 640 pixels, maar in de broncode is al wel een vermelding te vinden van de afbeelding op 1080 x 1080 pixels. Waarschijnlijk kiest Instagram er binnenkort voor om standaard de foto’s in de hogere resolutie te gaan tonen. Wanneer dit zal zijn is nog niet duidelijk, maar het zal er wel voor zorgen dat foto’s er een stuk scherper uit komen te zien.

Instagram werkt al sinds het begin met foto’s van een klein formaat en hoewel dat altijd prima heeft gewerkt begint het nu langzaam een probleem te worden. De schermen van de smartphones en tablets van tegenwoordig beschikken over steeds hogere schermresolutie waardoor de foto’s steeds kleiner of uitgerekt en minder scherp worden weergegeven. De enige echte oplossing ligt dan ook in het verhogen van de fotoresolutie.