2min

Het is Apple gelukt om eerste en tweede te worden op een dubieus lijstje, namelijk van software met de meeste beveiligingslekken van 2015. Daarmee hebben ze bekende lekke software als Flash, Internet Explorer en Java verslagen. Op de eerste plaats staat Mac OS X met 384 lekken en op de tweede plaats iOS met 375 lekken. Op de derde plaats vinden we Flash met 314 beveiligingslekken.

Deze statistieken komen uit de Common Vulnerabilities and Exposures-database (CVE) van Mitre in samenwerking met de fabrikanten zelf. Apple is zelf degene die de cijfers heeft aangeleverd en over het aantal beveiligingslekken is dan ook geen discussie.

Het aantal beveiligingslekken laat vooral zien dat Mac OS X minder veilig is dan enkele jaren geleden. Dat kan ermee te maken hebben dat er bij Apple meer fouten worden gemaakt en er minder goed over veiligheid wordt nagedacht. Het kan echter ook te maken hebben met de stijgende populariteit van Mac OS X waardoor er meer lekken worden gevonden. Feit blijft in elk geval dat je als fabrikant eigenlijk niet bovenaan dit lijstje wil staan.

Apple heeft zelf geen verklaringen uitgegeven over deze aantallen, maar wat voor ons vaststaat is dat niemand meer zonder een goed beveiligingspakket kan op zijn iMac of MacBook.

De software die elk jaar hoog op deze lijstjes scoort is er dit jaar ook weer te vinden. Op de derde plek vinden we Flash, op de vierde, vijfde en zesde plek staan verschillende versies van Adobe Air, op plek zeven staat Internet Explorer, op acht Google Chrome en op negen Firefox. De browser van Apple, Safari vinden we pas terug op plek 19.

Apple heeft de afgelopen jaren ook vaak kritiek ontvangen dat het te weinig doet aan de beveiliging van zijn besturingssystemen, dat het vaak te laat reageert op ernstige lekken en dat het allemaal beter moet. Hopelijk is Apple op scherp gezet met de publicatie van deze lijsten.