min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Apple’s besturingssysteem OS X heeft een groot aantal lekken, die bij andere besturingssystemen al meer dan tien jaar geleden zijn gedicht. Dat beweert een onderzoeker die eerder al veel lekken wist te vinden in het besturingssysteem.

Volgens onderzoeker Neil Archibald van Suresec is er nog geen nood aan de man, maar als OS X populairder wordt zal het volgens hem ook meer aandacht krijgen van crackers. Als die met het besturingssysteem aan de slag gaan zullen ze een hoop bugs en lekken vinden.

Archibald beweert zelfs dat OS X gebruikers bij een toenemende populariteit van het systeem mogelijk kwetsbaarder zijn voor aanvallen dan gebruikers van Microsoft Windows besturingssysteem of Linux.
"Het enige dat Mac OS X tot nog toe relatief veilig heeft gehouden is dat het systeem minder populair is de Windows of de bekende UNIX systemen. Als deze situatie veranderd, zouden de veiligheidsproblemen voor Apple nog wel eens een stuk erger kunnen worden dan de problemen die nu aanwezig zijn in andere besturingssystemen," aldus Archibald.

Archibald wijt het grote aantal lekken aan een slecht controlesysteem van Apple. Doordat het bedrijf haar besturingssysteem niet grondig genoeg zou controleren blijven er lekken bestaan die bij de meeste andere besturingssystemen al tien tot vijftien jaar geleden zijn gedicht.

Als voorbeeld hiervan noemt Archibald het zogenaamde "dsidentity" lek, dat hij vorig jaar ontdekte in OS X. Deze eenvoudige bug was volgens hem eenvoudig op te lossen door de code eventjes oppervlakkig door te nemen.
"Toen we Apple belden over dit probleem, vertelde hun veiligheidsexperts dat ze de applicatie niet eens kenden en barstten vervolgens in lachen uit toen ze hoorden hoe simpel het lek te dichten was," aldus Archibald.

Alhoewel OS X bij de meeste mensen bekend staat als veilig besturingssysteem is het goed mogelijk dat deze reputatie in de toekomst ondermijnt wordt als Apple niet snel iets doet aan haar controlesysteem. Volgens Archibald zou Apple kunnen beginnen met het sneller reageren op signalen van externe veiligheidsexperts.
Apple meldde in een reactie geen commentaar te willen geven op wat andere mensen van Mac OS X vinden.