2min

Apple en Cisco hebben een zogenaamde "Best practices whitepaper" opgesteld, waarin wordt uitgelegd wat de beste manier is om een WiFi-netwerk aan te leggen waarop je veel Apple-apparatuur wil aansluiten. Daarin doen de bedrijven de uitspraak dat de 2,4 GHz-band niet langer geschikt is voor zakelijke en bedrijfskritieke toepassingen, maar er gekozen moet worden voor de 5GHz-band.

Apple en Cisco doen eigenlijk de hele 2,4 GHz-band in de ban, omdat deze veel te veel gebruikt wordt en op de meeste locaties zo druk bezet is dat het onmogelijk is een goed signaal te verspreiden zonder onderweg gestoord te worden door alternatieve invloeden. Dat kunnen andere WiFi-netwerken zijn die ook op 2,4 GHz actief zijn maar ook bijvoorbeeld magnetrons.

In plaats daarvan raden de bedrijven aan om toch vooral te kiezen voor een 5GHz-netwerk en dan het liefste voor een exclusief 5 GHz-netwerk. Deze band is veel minder druk bevolkt en is minder gevoelig voor storingen. De bedrijven adviseren om niet exclusief te kiezen voor een exclusief 2,4 GHz-netwerk of een dual-band netwerk.

Een opmerkelijke zet want hoewel de meeste Apple-producten prima functioneren over de 5 GHz-band en het vooral oudere producten zijn die niet overweg kunnen met de 5 GHz-band, is de Apple Watch alleen in staat om via de 2,4GHz-band te communiceren, wel kan de Apple Watch ook via Bluetooth en de iPhone connectie maken. Al werkt Bluetooth ook via de 2,4 GHz-band.

De vraag is wat de oplossing op de lange termijn gaat zijn, want nu bedrijven echt beginnen te adviseren dat de 2,4 GHz-band overbelast is zal de 5 GHz-band snel een heel stuk drukker gaan worden. De vraag is of beide banden dadelijk vollopen met allerlei netwerken.

Bedrijven die binnenkort een nieuw netwerk gaan aanleggen moeten dus goed kijken naar de ondersteuning van de 5GHz-netwerken.