Vodafone heeft gisteren samen met telecombedrijf Ericsson en chipleverancier Qualcomm getest hoe goed 4G werkt via de 5GHz-band. Voor de test werd 20MHz gebruikt van de al bestaande 1800MHz-band waarvoor Vodafone een licentie heeft en 20MHz van het vrije spectrum in de 5GHz-band. Tijdens de test werd een snelheid behaald van 274Mbit/s

Vodafone heeft samen met zijn partners Ericsson en Qualcomm deze test uitgevoerd. Ericsson leverde voor de test een zogenaamde Ericsson RBS 6402 cell, waarmee eenvoudig binnenshuis 4G-bereik gecreëerd kan worden, terwijl Qualcomm een smartphone leverde met een X12 LTE-modem, dat in staat is hoge snelheden te behalen via 4G.

Voor de test werd 40MHz gebruikt waarvan 20MHz afkomstig is van de 1800 MHz-band waar Vodafone momenteel een licentie voor heeft en de andere 20MHz was afkomstig van het vrije spectrum binnen de 5GHz-band. Binnen deze band zijn ook routers actief sinds enkele jaren. Uit de test kwam onder meer naar voren dat LTE (4G) en WiFi elkaar niet storen al ze beide actief.

Nu is het nog even afwachten of Vodafone de 5GHz-band kan toevoegen aan zijn netwerk. Vergunningtechnisch is de 5GHz-band een vrije band die iedereen mag gebruiken, maar de band moet worden worden toegevoegd aan de 3GPP-standaard om ook echt gebruikt te kunnen worden voor 4G-netwerken. Verschillende telecomproviders maken zich hier hard voor en hopen dat de band in de 13e versie van de 3GPP-standaard wordt toegevoegd, deze zal in 2016 beschikbaar komen.

Voor telecomproviders is de 5GHz-band de meest goedkope manier om de capaciteit op het netwerk te verhogen aangezien ze daarvoor geen licentiekosten hoeven te betalen. Daarnaast is er maar liefst 600 MHz spectrumruimte beschikbaar. Voor de bestaande licenties betalen de providers miljarden euro’s.