Microsoft heeft bekendgemaakt dat de Azure Cloud nog groter gaat worden. Er komen nieuwe datacenters bij in Duitsland, Canada en de Verenigde Staten. Sommige waren al eerder aangekondigd, maar in totaal heeft Microsoft nu 30 regio’s aangekondigd waarvan er nu 22 beschikbaar zijn.

Microsoft noemt niet het aantal datacenters maar het aantal regio’s, het bedrijf doet dit omdat veel regio’s bestaan uit verschillende datacenters die samen de Azure-dienstverlening voor de regio voor hun rekening nemen. Als een datacenter in een regio vol raakt dan kan Microsoft dit soms nog wel uitbreiden, maar vaak wordt er dan gewoon een nieuw datacenter bijgebouwd in dezelfde regio. Zo is Microsoft in Nederland al bezig met de bouw van het tweede datacenter en is de vergunning voor de derde al aangevraagd.

De nieuwe regio’s die Microsoft nu gaat toevoegen bevinden zich in Duitsland, Canada en de Verenigde Staten. In Duitsland gaat het om de datacenters die het samen met Deutsche Telecom gaat opzetten. Microsoft bouwt de datacenters maar Deutsche Telekom gaat deze beheren. Het idee hierachter is dat Deutsche Telekom, een Duitse partij, eindverantwoordelijk is en niet Microsoft dat Amerikaans is. Juridisch gezien biedt dat voordelen zeker met de wetten in de Verenigde Staten.

De tweede Duitse datacenters (regio’s) komen in Magdeburg en Frankfurt, vanuit deze datacenters zal Azure, Office 365, en Dynamics CRM Online worden aangeboden. Klanten krijgen daarbij de optie of Microsoft of T-Systems (onderdeel van Deutsche Telekom) hun data moet beheren.

In Canada komen ook twee nieuwe regio’s beschikbaar, hier is gekozen voor Quebec en Toronto. Hierdoor kunnen de Canadezen straks gebruik gaan maken van lokale datacenters en zijn ze niet langer aangewezen op de locaties aan de Amerikaanse west- of oostkust.

Tot slot komen er nog twee regio’s bij in de Verenigde Staten, al zullen wij daar allemaal vrij weinig van gaan merken, want het gaat om twee regio’s die compleet worden ingericht voor de Amerikaanse Defensie. Deze twee regio’s worden compleet geïsoleerd van de andere regio’s en voldoen aan de laatste eisen die door de Amerikaanse overheid worden gesteld. Toegang tot deze datacenters zal ook zeer gelimiteerd zijn, alleen bevoegd personeel mag hier werken en toegang toe krijgen. Er is gekozen voor twee regio’s, waarbij er één komt aan de westkust en de andere aan de oostkust, hierdoor is de data altijd snel toegankelijk.

Het aantal aangekondigde regio’s stijgt hiermee tot 30 en hierdoor is Microsoft Azure een van de grootste cloudplatformen ter wereld. Amazon Web Services doet niet onder voor Microsoft en Google volgt op een kleine afstand. Deze nieuwe regio’s worden allemaal ondersteund door Microsoft’s investeringspotje van 15 miljard dollar voor de uitbreiding van Azure.