1 min

Micron heeft op zijn website laten weten dat het begonnen is met de massaproductie van GDDR5X-geheugen en dat NVIDIA de eerste fabrikant is die er gebruik van maakt met de GTX1080-videokaart. Niet alleen gebruiken deze videokaarten veel sneller geheugen, maar zijn ook de chips van NVIDIA zijn flink verbeterd en worden nu geproduceerd op 16nm.

Micron liet enkele maanden geleden weten dat de massaproductie van het GDDR5X-geheugen pas in de zomer zou starten, maar doordat de NVIDIA GTX1080 al eind deze maand op de markt komt is duidelijk dat de productie al in volle gang is.

NVIDIA voegt 8GB aan GDDR5X-geheugen toe aan de videokaarten en die beschikken over een snelheid van 1250MHz en een datadoorvoer van 10Gbit/s. In de testfase wist NVIDIA een hogere snelheid te halen van wel 13Gbit/s maar bij massaproductie gaat er vaak iets verloren van de prestaties. Waarschijnlijk komen er in de toekomst nog betere modellen met sneller GDDR5-geheugen.

GDDR5X heeft als grote voordeel dat de prefetchbuffer groter is waardoor de kloksnelheid omlaag kan en dus ook het energieverbruik. Het geheugen is hierdoor een stuk energiezuiniger, maar in theorie hoeft die kloksnelheid niet omlaag dus het geheugen zou nog een stuk sneller kunnen.