1 min

Apple heeft een beveiligingsapplicatie uit de App Store verwijderd, het gaat om de applicatie System and Security Info. Volgens de ontwikkelaar van de applicatie, Stefen Esser, is het mogelijk met deze app om te controleren of er een jailbreak actief is en of apps zijn aangepast.

Volgens Esser is zijn applicatie in staat om digitale handtekeningen te controleren en te zien of er een jailbreak actief is. Apple heeft er echter voor gekozen om zijn app uit de App Store te verwijderen, volgens Apple omdat de app "potentieel inaccurate en misleidende informatie kan tonen". Apple stelt dat appontwikkelaars niet de mogelijkheid hebben om apps te controleren omdat hiervoor geen ondersteuning wordt geboden binnen de iOS-software.

Stefen Esser is van mening dat Apple zijn applicatie heeft verwijderd omdat het bang is voor negatieve publiciteit. Er zou stiekem meer malware actief zijn in de App Store dan nu bekend is en die slechte reclame kan Apple niet gebruiken. De kans dat Apple zijn beleid gaat aanpassen en dat zijn applicatie alsnog terugkeert in de App Store lijkt nihil te zijn.

Wel is er al verschillende malen malware opgedoken in de App Store en dat zal voorlopig ook niet ophouden. De vraag is of Apple de beveiliging volledig zelf in handen wil houden of dat het op termijn toch meer toegang gaat geven tot bepaalde API’s zodat beveiligingsbedrijven deze taak kunnen gaan overnemen. Op dit moment lijkt Apple alles vooral in eigen hand te willen houden.