‘Samsung Galaxy S8 krijgt OLED-scherm met 4k Ultra HD-resolutie’

Als we het Zuid-Koreaanse OLED onderzoeksbureau UbiResearch mogen geloven dan gaat Samsung in zijn vlaggenschip van 2017, de Samsung Galaxy S8, een 4K OLED-scherm plaatsen. Daarmee is de schermresolutie flink gestegen sinds de introductie van de eerste Galaxy S-smartphone.

Samsung heeft de afgelopen jaren flink wat veranderingen doorgevoerd in zijn smartphones, zeker als we helemaal terugkijken naar de eerste Galaxy S-smartphone. Natuurlijk is het ontwerp een aantal keer flink op de schop gegaan en is er nu gekozen voor een hoogwaardige metalen behuizing in plaats van plastic. Daarnaast is het schermformaat gestegen van 4 inch naar 5,1 inch en de schermresolutie van 768 x 480 pixels naar 2560 x 1440 pixels. Daarmee beschikt het scherm van de Galaxy S7 (review) over tien keer zoveel pixels dan de eerste Galaxy S.

Dat verschil gaat komend jaar nog groter worden als we UbiResearch mogen geloven, die wat ons betreft een streepje voorhebben omdat ze Zuid-Koreaans zijn. Volgens het onderzoeksbureau gaat Samsung namelijk een OLED-scherm met een 4K-resolutie in zijn nieuwe vlaggenschip stoppen. Daarmee krijgt het toestel waarschijnlijk een resolutie van 3840 x 2160 pixels, wat neer komt om ruim twee keer zoveel pixels dan de Galaxy S7.

Op zich is het een logische stap van Samsung om de schermresolutie verder op te voeren, want Samsung wil ook voet aan de grond krijgen met zijn virtual reality-producten. Daarbij moet op dit moment de smartphone in een headset worden geschoven om virtual reality te kunnen ervaren. Voor virtual reality is deze hoge schermresolutie ook echt nodig want met het huidige QHD-scherm is de VR-ervaring nog wel wat pixellig en onscherp.

Voor de normale gebruiker die zijn smartphone wil gebruiken om wat spelletjes te spelen en gebruik maakt van enkele applicaties zoals de browser, e-mail, Facebook en WhatsApp is een 4K-scherm meer een blok aan het been. Op de gebruiksafstand van een smartphone is het verschil in pixels namelijk niet waarneembaar met het blote oog, maar de smartphone moet wel flink wat meer rekenkracht aanspreken om al die pixels aan te sturen, wat weer ten kosten gaat van de accuduur.

We hopen dan ook dat mocht Samsung inderdaad kiezen voor een 4K-resolutie, dat dit wellicht een apart model wordt, of dat Google/Samsung met een softwarematige oplossing komen om de schermresolutie aan te passen binnen Android, zodat de 4K-resolutie alleen wordt ingeschakeld bij het gebruik van virtual reality en niet als je de Facebook-app opent.

Bron:OLEDNet