1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Veruit de meeste Amerikaanse muziekuitgevers zijn akkoord met een deal die Spotify aanbood. Het gaat om een bedrag van 30 miljoen dollar aan nog onbetaalde royalties. 96 procent van de leden van de Amerikaanse organisatie National Music Publishers Association (NMPA) heeft hiervoor getekend.

"De overgrote meerderheid van onze leden heeft voor deze deal gekozen," vertelt NMPA-voorzitter en CEO David Isrealite tegenover Billboard. Leden hadden tot 30 juni om te beslissen of ze mee wilden doen met deze deal, of een individuele rechtszaak wilden aanspannen tegen Spotify.

In overeenstemming met deze deal zal Spotify een complete lijst opstellen met gestreamde muziek waar het nog geen royalties over betaald heeft. Het gaat om muziek die het van oorsprong Zweedse bedrijf niet direct kon koppelen aan een betaalde uitgeverij.

In de pot met deze nog niet uitbetaalde royalties zit in totaal 25 miljoen dollar. Mocht het geld niet op zijn als alle royalties uitbetaald zijn, dan wordt de rest volgens een door Spotify op te stellen verdeelsleutel aan alle uitgeverijen uitbetaald. Verder verdeelt Spotify hier bovenop nog eens vijf miljoen dollar aan aandelen.

De problemen zijn hiermee overigens nog niet voorbij voor Spotify. Het bedrijf staat ook nog tegenover een collectieve zaak, waarbij muziekschrijvers 350 miljoen dollar eisen aan onbetaalde royalties. Verder is het bedrijf in een langlopend conflict verwikkeld met Apple.