Spotify heeft nieuwe statistieken bekendgemaakt, het bedrijf zegt dat het de grens van 75 miljoen gebruikers is gepasseerd en dat er nu 20 miljoen gebruikers zijn die betalen voor de muziekdienst. Daarmee weet het de groei goed vast te houden.

De helft van alle betalende abonnees heeft zijn abonnement in het afgelopen jaar afgesloten, daarmee toont Spotify aan dat het gratis model dat wordt gesponsord door advertenties een goede basis vormt om gebruikers vervolgens te converteren naar een betaald abonnement.

Naast de groei in gebruikers is ook de winst die rechthebbende maken gestegen, Spotify stelt in totaal nu 3 miljard dollar te hebben uitbetaald aan rechthebbende, waarvan 300 miljoen dollar in de eerste drie maanden van dit jaar. De betalingen zijn gedaan aan platenmaatschappijen, onafhankelijke artiesten en tekstschrijvers. Hoeveel de artiesten overhouden aan de bedragen die de platenmaatschappijen ontvangen is afhankelijk van de afspraak tussen die twee partijen.

Spotify verwacht dat de top 10-artiesten dit jaar flink wat meer gaan verdienen. Het afgelopen jaar zouden de top 10-artiesten zo’n 7,7 miljoen dollar hebben ontvangen en het bedrijf verwacht dat dat dit jaar uit zal komen op 13,9 miljoen dollar.

Artiesten die minder bekend zijn of alleen in bepaalde regio’s en het afgelopen jaar ongeveer 700.000 dollar hebben verdiend zouden dit jaar kunnen rekenen op zo’n 1,2 miljoen dollar. Hoevaak een album of single beluisterd moet worden voordat een dergelijk bedrag gehaald wordt is niet duidelijk, wellicht dat een artiest hier in de toekomst openheid in biedt.

De muziekindustrie verandert nog steeds en sommige artiesten zijn ontevreden over de digitale vooruitgang. Ruim tien jaar geleden moest er voor een album nog zo’n 50 euro worden betaald, iTunes maakte daar een einde aan met de betaalde mp3-downloads en nu gaat het tarief opnieuw fors omlaag door de muziekstreamingdiensten. De inkomsten van artiesten dalen daarmee ook, maar daar staat wel tegenover dat muziek veel meer geconsumeerd wordt en veel minder illegaal gedownload.