2min

Nintendo heeft vanmiddag zijn nieuwe gameconsole gepresenteerd, deze draagt de naam Nintendo Switch en werd eerder aangeduid als Nintendo NX. De Switch is zowel een console zoals we die kennen, maar ook een handheld, vandaar de naam Switch. De console bestaat uit een tablet waar controllers aan kunnen worden gekoppeld, maar de tablet kan ook in zijn basisstation als console worden gebruikt.

Nintendo koos met de Wii als een compleet andere strategie dan Microsoft en Sony en toen wierp dat zijn vruchten af, of dat nu weer gaat gebeuren is moeilijk te voorspellen. Nintendo doet in elk geval iets wat nog niet eerder is geprobeerd. De nieuwe console bestaat uit een tablet en aan de zijkanten kunnen de controllers aan het scherm worden bevestigd en kan de console ook als handheld worden gebruikt.

Het is echter ook mogelijk om de controllers aan de zijkant los te gebruiken door twee verschillende spelers. Op die manier is multiplayer (splitscreen) ook mogelijk met de tablet.

Naast het gebruiken van de console als handheld, kan deze ook traditioneel worden gebruikt door de tablet bij thuiskomst in zijn dock te schuiven en een meer traditionele gamecontroller te gebruiken. De dock is aangesloten op een televisie en biedt daarmee de traditionele console ervaring.

Nintendo liet verder zien dat veel populaire games beschikbaar gaan komen voor de Switch, denk hierbij aan Mario, Mario Kart en Zelda. Er is echter ook een hele lijst met gameontwikkelaars die al bezig zijn voor de Switch, zo komen er ook games van Activision, Bethesda, Capcom, Codemasters, EA, Konami, Sega, Square Eniq, THQ, Ubisoft en Warner Bros. naar de Switch.

Over de specificaties, prijs en beschikbaarheid heeft Nintendo nog vrijwel niets losgelaten. We weten alleen dat in de tablet een op maat gemaakte Tegra-processor van Nvidia is te vinden. Zowel de CPU als de GPU-prestaties zijn uniek omdat de chip op maat is gemaakt. Het is dus moeilijk in te schatten hoe krachtig deze is, normaliter kiest Nintendo altijd meer voor betaalbaarheid dan voor prestaties, dus we gaan uit van een goede midrange-chip. Verder is ons opgevallen dat de behuizing waar de tablet ingeklikt kan worden vrij fors is, het zou zomaar kunnen dat de Switch-dock ook nog beschikt over de nodige hardware om betere prestaties op de televisie te bieden, maar hierover doet Nintendo geen uitspraken.

Volgend jaar zal de Switch beschikbaar komen in de eerste landen en zal duidelijk worden wat we kunnen verwachten van de nieuwe Nintendo.