2min

Tags in dit artikel

, ,

De meeste smartphone eigenaren zijn zich bewust van het groeiende gevaar van virussen die mobiele apparaten aanvallen, maar blijven wel gevoelige informatie op hun telefoons zetten.
Dat is de conclusie van een onderzoek onder 300 volwassen Amerikanen door anti-virusbedrijf Symantec.

Smartphones combineren mogelijkheden als e-mail en internet met de functies van normale mobiele telefoons en kennen een groeiende wereldwijde populariteit. In het eerste kwartaal van 2005 steeg de verkoop van deze apparaten met 137%. Vooral in het bedrijfsleven vinden de smartphones gretig aftrek en veel bedrijven rusten hun buitendiensten uit met de multifunctionele telefoons.

Doordat de telefoons steeds meer in het bedrijfsleven gebruikt worden, groeit ook de mogelijkheid dat een smartphone gevoelige of geheime informatie bevat. Daardoor wordt het voor virusschrijvers aantrekkelijk om smartphones als doel te kiezen. Ook de ondervraagden van het onderzoek maken zich hier zorgen over. Ongeveer 70% geeft aan zich zorgen te maken over het feit dat virusmakers de data op hun telefoon kunnen stelen of vernietigen.

Eén van de eerste virussen die het voorzien heeft op smartphones is de Cabir-worm die vorig jaar juli opdook. Sinds die tijd zijn er een aantal nieuwe wormen bijgekomen. Zo meldde anti-virusbedrijf SimWorks recentelijk nog 52 nieuwe trojan virussen gevonden te hebben in spelletjes en software voor mobiele telefoons. De meeste virussen richten zich tot nog toe op het Symbian besturingssysteem, maar Matt Ekram van Symantec verwacht komende tijd meer virussen voor mobiele telefoons.

"Normale telefoons worden steeds meer vervangen door smartphones en providers zullen met steeds meer services op de proppen komen die maximaal gebruik maken van de mogelijkheden op een dergelijk telefoon. Dat betekent ook dat er steeds meer data en content naar en vanaf de telefoons gestuurd wordt. Dat geeft hackers en virusschrijvers de mogelijkheid om deze datastromen uit te buiten. We zullen gebruikers daarom meer moeten voorlichten over beveiliging van hun telefoons", aldus Ekram.

Alhoewel ongeveer 3 op de 4 ondervraagden zich bewust is van de aanwezigde dreiging zijn ze niet bang om de mogelijkheden van hun apparaat te benutten. 64 procent verstuurt en ontvangt e-mails met hun telefoon. Daarnaast gebruikt 56 procent instant messenger op hun telefoon en 46 procent surft op het internet met de smartphone. Verder blijkt dat 41 procent van alle ondervraagden hun bankzaken met hun mobieltje regelen.