VMware introduceert Modern Network Framework

Abonneer je gratis op Techzine!

VMware heeft zijn Modern Network Framework geïntroduceerd. Het framework biedt klanten een nieuwe infrastructuuraanpak die beter voorziet in de behoefte van applicaties. Het VMware Modern Network Framework is daarnaast ook sterk verbonden met het recent aangekondigde Project Monterey.

Volgens VMware moeten bedrijven tegenwoordig snel kunnen inspelen op veranderende marktbehoeften. Het snel ontwikkelen, testen en uitrollen van applicaties is daarvoor belangrijk. Dit betekent, aldus VMware, dat de onderliggende infrastructuur net zo efficiënt moet zijn als die cloudomgevingen voor dit soort werkzaamheden brengen. Applicaties moeten overal kunnen draaien, van private- en public cloud-omgevingen tot aan de edge.

Traditionele op hardware gerichte netwerkmodellen voldoen volgens VMware niet aan deze behoefte. Een traditioneel netwerkmodel is ‘bottom-up’ samengesteld uit afzonderlijk geïmplementeerde en vaak handmatig beheerde apparatuur zoals switches, routers, firewalls, IDS/IPS-systemen en load balancers. Applicaties moeten hierbij gebruiken wat het netwerk beschikbaar stelt.

Top-down VMware Modern Network Framework

Het Modern Network Framework gebruikt een ‘top-down’-aanpak. Hierdoor ontstaat een netwerk dat de behoeftes van applicaties begrijpt en de benodigde infrastructuur softwarematig aanpast om aan die behoeftes te voldoen.

Het Modern Network Framework bestaat uit drie pijlers Modern Application Connectivity Services, Multi-cloud Network Virtualization en Physical Network Infrastructure.

Modern Application Connectivity Services biedt self-service tools om microservices van applicaties met een verlaagde latency, betere beveiliging en hoge beschikbaarheid te verbinden. Multi-cloud Network Virtualization biedt software-defined netwerkdiensten als security en load balancing.  Physical Network Infrastructure levert hardware om de capaciteit te maximaliseren en latency te minimaliseren.

VMware Virtual Cloud Network

Het Modern Network Framework is onder meer gebaseerd op het bestaande VMware Virtual Cloud Network. Dit is een set diensten, gebaseerd op de producten van het NSX-netwerkvirtualisatieplatform, die dezelfde ervaring op het gebied van prestaties en security moet bieden als public cloud-omgevingen. Denk aan een virtuele oplossingen en toepassingen als switching, routing, firewall, security analytics, advanced load balancing en container networking. 

Extra diensten

Voor het Modern Network Framework zijn nu aan het VMware Virtual Cloud Network extra diensten toegevoegd. Bijvoorbeeld verschillende -op NSX gebaseerde- diensten voor VMware Tanzu Service Mesh en het open-sourceproject voor Kubernetes Project Antrea. Ook beschikt het Modern Network Framework nu over diverse oplossingen voor het leveren van een infrastructuur die zichzelf in de gaten houdt en eventuele problemen zelf repareert.

Een andere toegevoegde dienst is VMware SD-WAN Work from Home Subscriptions. Hiermee krijgen medewerkers op afstand betere netwerkconnectiviteit, een goede werking van applicaties en meer security tegen een lagere prijs, aldus VMware.

Project Monterey

Het Modern Network Framework werkt ook nauw samen met het recent door VMware geïntroduceerde samenwerkingsproject Project Monterey voor het leveren van netwerk- en servervirtualisatie op Smart Network Interface Cards (Smart NIC’s).

Meer concreet is nu een op NSX Services gebaseerde firewall gelanceerd die op een Project Monterey SmartNIC draait. Deze firewall-toepassing biedt zogenoemde stateful Layer 4 en Layer 7 firewalldiensten. De firewall fungeert niet voor het hele netwerk, maar kan afzonderlijk voor iedere applicatie worden ingezet.

Tip: VMware gaat nieuw tijdperk in met VMware Cloud Foundation 4