Ericsson klaagt Apple aan wegens schenden van 41 patenten

Ericsson heeft besloten zeven rechtszaken te starten tegen Apple omdat het 41 patenten zou schenden van het netwerkbedrijf. Tot en met januari hadden beide bedrijven een licentie-overeenkomst en betaalde Apple netjes voor de patenten. Deze overeenkomst is echter niet verlengt omdat Apple minder wil betalen en Ericsson geen genoegen neemt met minder.

Ericsson heeft besloten naar de rechter en de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) te stappen. Het bedrijf heeft zeven rechtszaken gestart in verschillende staten. Apple heeft op zijn beurt een rechtszaak gestart tegen Ericsson om de prijs naar beneden te krijgen.

Apple is van mening dat Ericsson om het succes van Apple meelift en het bedrijf teveel geld vraagt voor essentiële patenten. De patenten zouden voornamelijk betrekking hebben om netwerktechnologie zoals 3G- en 4G-verbindingen.

Ericsson is op zijn beurt van mening dat het een net voorstel heeft gedaan en dat Apple gewoon niet wil betalen. Ericsson zou in eerste instantie een voorstel hebben gedaan om de licentie-overeenkomst te verlengen, dit weigerde Apple omdat de kosten te hoog zouden zijn. Daarna heeft Ericsson voorgesteld om een derde partij in te schakelen om de waarde van de patenten te laten bepalen en zo tot een eerlijk licentiebedrag te komen, ook dit weigerde Apple. Aangezien Apple de afgelopen jaren wel heeft betaald voor de patenten heeft Ericsson een erg sterke zaak.

Ericsson heeft inmiddels ook een verzoek ingediend bij de ITC voor een import- en verkoopverbod in de Verenigde Staten voor Apple’s producten. De producten van Apple worden in Azië geproduceerd en vervolgens geïmporteerd.

Bron:Bloomberg