min

Tags in dit artikel

,

In het afgelopen weekend ontstond commotie omdat een gebruiker een takedown-bericht ontving omdat er illegaal materiaal in zijn persoonlijke Dropbox-map bleek te staan. Dropbox geeft echter aan dat er niet actief naar illegaal materiaal gezocht wordt.

"Er bestaan vragen over hoe we omgaan met meldingen rondom schending van auteursrecht. We ontvangen wel eens meldingen om links te verwijderen op basis van auteursrechtenschending. Deze meldingen behandelen we aan de hand van de wet, indien nodig deactiveren we de link," meldt Dropbox.

De bestanden worden ook niet verwijderd, maar simpelweg ondeelbaar. Indien zo’n link namelijk is uitgeschakeld, is het voor de gebruiker niet mogelijk om het materiaal opnieuw te delen. Dit gebeurt op basis van vergelijking van hashes van het bestand. "We kijken niet naar wat er in je persoonlijke mappen staat en leggen ons erop toe dat je bestanden veilig blijven."

Dropbox maakt tevens gebruik van een geautomatiseerd systeem dat scant op gedeeld materiaal dat met een auteursrecht beschermd is. Als het materiaal opnieuw opduikt bij andere gebruikers, wordt het ook voor hen onmogelijk om te delen. Dropbox weet zelf niet om wat voor inhoudelijke content het gaat omdat er alleen hashes worden gedeeld.

Door een bestand ook maar enigszins te veranderen kan het systeem de hash echter niet matchen met het geblokkeerde materiaal en is het alsnog mogelijk om de bestanden te delen. Ook is er geen probleem als illegaal materiaal in de persoonlijke mappen staat, maar niet gedeeld wordt met anderen.