2min

Er doen geruchten de ronde dat Rubrik op zoek is naar een koper voor het bedrijf, zo melden verschillende bronnen. Het bedrijf zelf ontkent dat het een eventuele overname onderzoekt.

Het cloud data management-bedrijf werd door ChannelE2E in verband gebracht met Cisco, door op te merken dat John Chambers, ex-CEO van Cisco, een grote investeerder is in het bedrijf. Ook is Wendy Bahr, voormalig Channel Chief bij Cisco, momenteel werkzaam bij Rubrik als Chief Commercial Officer.

Naast Cisco werden er echter nog een hele reeks andere kandidaten genoemd, waaronder investeringsfirma’s in het algemeen, maar ook grote IT-bedrijven als IBM, NetApp, Google en Microsoft. Volgens The Information zouden de geruchten voortkomen uit tragere omzetgroei dan verwacht en een overschatting van de marktgrootte voor het product van het bedrijf. Verder meldt de bron dat er eerder dit jaar gesprekken zijn geweest met een potentiële investeerder, maar dat hieruit niets is voortgekomen.

De CEO van het bedrijf, Bipul Sinha, liet verder in een blogpost weten dat de geruchten niet op waarheid zijn gebaseerd, en meldt daarin dat onafhankelijkheid een groot goed is bij Rubrik: “Wij zetten ons in voor de opbouw van een duurzaam, onafhankelijk bedrijf.”

Back-up- en data management

Rubrik biedt een centraal platform voor back-up- en datamanagement aan waarmee databeveiliging overzichtelijker geïmplementeerd kan worden dan bij traditionele tactieken. Onder andere het archiveren van ongebruikte gegevens, het gebruik van opslag efficiënter maken en het inplannen van backups zijn functies die het platform biedt voor gebruikers. Ook is er een functie voor data recovery als er bestanden om de een of andere reden verloren zijn gegaan.

De bronnen waar de geruchten vandaan komen schijnen het er allemaal over eens te zijn dat de markt voor dit soort producten relatief onbeweeglijk is. Dit zou een eventuele reden kunnen zijn dat Rubrik tegenvallende groei doormaakt. Volgens Dave Vellante van onderzoeksfirma Wikibon is het bovendien zo dat Rubrik er goed aan zou doen om van back-upmanagement volledig naar datamanagement as-a-service te bewegen. Dit zou toegang tot een grotere markt betekenen voor het bedrijf, omdat het dan ook concurreert met de grotere cloudaanbieders.