3min

Google Cloud heeft grote ambities voor het optimaliseren van zijn cloudstrategie. Tijdens het recente Google Cloud Next 2022-event kondigde de public cloud-gigant een stortvloed aan updates voor zijn bestaande datadiensten aan.

Google Cloud wil de meest open, schaalbare en krachtige cloudomgeving leveren die er bestaat. De organisatie wil het voor zijn klanten mogelijk maken om al hun data te kunnen gebruiken. Hierbij moet het niet uitmaken uit welke bron deze data afkomstig zijn, waar zij staan en in welk format zij beschikbaar zijn. Denk aan een compleet data-ecosysteem dat de basis vormt voor alle bedrijfsactiviteiten.

BigQuery

De eerste belangrijke stap in deze ambitie is ervoor zorgen dat bedrijven inderdaad al hun data kunnen gebruiken. Google Cloud kondigt hiervoor een aantal updates aan voor BigQuery, zijn data warehouse-omgeving. Deze dienst kan nu ook ongestructureerde streaming data analyseren. Hierbij maakt het niet uit welk storage format deze data hebben of uit welke omgeving deze komen. Klanten kunnen de geanalyseerde data later inzetten voor onder meer machine learning, spraakherkenning, vertalingen, het verwerken van teksten en data analytics via de Structured Query Language interface.

Data formats die hiervoor nu in de Big Lake storage engine worden ondersteund zijn Apache Iceberg, Delta Lake en Apache Hudi. De eerder gepresenteerde Big Lake storage engine helpt bij het beheren van data in verschillende cloudomgevingen. Hierdoor maakt het niet uit waar deze data zich bevinden.

BigQuery krijgt ook een nieuwe integratie met Apache Spark. Dit maakt het voor datawetenschappers mogelijk om de dataverwerkingstijden te verbeteren. Daarnaast wordt Datastream met BigQuery geïntegreerd, waardoor data makkelijker gerepliceerd kunnen worden van bronnen als AlloyDB, PostgreSQL, MySQL en de databases van Oracle.

Voor meer vertrouwen in data wordt de werking van de Google Dataplex-dienst uitgebreid. Google vernieuwt de automatisering van processen voor het verbeteren van datakwaliteit en lineage.

Consolidatie BI-tooling

Naast het toegankelijk maken van data, moeten eindgebruikers ook makkelijker hun data kunnen gebruiken. Hiervoor gaat Google Cloud zijn portfolio van business intelligence tools samenvoegen onder zijn Looker-portfolio. Zo wordt onder meer Looker met Data Studio en andere BI-tools geïntegreerd voor simpelere inzichten in data. Data Studio krijgt voortaan de naam Looker Studio.

Ook wordt Looker geïntegreerd in Google Workspace, zodat gebruikers makkelijker toegang tot deze BI-functionaliteit krijgen vanuit dagelijkse tools als Sheets. Ook zal Looker straks makkelijker samen kunnen werken met tools van derde partijen, zodat gebruikers meer keuze hebben. Denk daarbij aan Tableau van Salesforce en Microsoft Power BI.

Uitbreiding AI

Andere updates die de datacloud-omgeving moeten versterken richten zich onder meer op AI-functionaliteit. Google Cloud introduceert de Vertex AI Vision-dienst om op AI gebaseerde computer vision en beeldherkenning toegankelijker te maken.

Deze dienst moet de mogelijkheden van het bestaande Vertex AI verder uitbreiden. Hierdoor moet er een complete applicatie-ontwikkelingsomgeving ontstaan voor het binnenhalen, analyseren en opslaan van visuele data. De omgeving moet het ontwikkelen van computer vision-modellen efficiënter maken en verkorten.

Ook introduceert Google Cloud diverse AI Agents die het voor minder technische eindgebruikers mogelijk maken om AI-modellen te gebruiken voor dagelijkse taken. Voorbeelden hiervan zijn de komst van Translation Hub, de AI Agent voor vertalingen, en Document AI Workbench, de AI Agent voor het bouwen van aanpasbare parsers voor documenten. Hiermee kunnen samenvattingen van grote documenten worden gemaakt. De komst van Document AI Warehouse moet helpen bij het taggen en het extracten van data uit documenten.

Overige integraties

Last but not least kondigt Google Cloud de komst van nieuwe integraties met applicaties en platforms van andere leveranciers aan. Denk daarbij aan integraties voor Collibra, Databricks, Elastic, FiveTran, MongoDB, Reltio en Strimm.

Tip: Google Cloud biedt meer analytics en security