2min

Microsoft zal op 16 november de hybride laptop Surface Book 2 in twee formaten uitbrengen. Het standaard model is er eentje van 13-inch, terwijl de grotere versie 15-inch is. Het bedrijf onthulde de nieuwe uitvoeringen in de Surface-lijn tijdens een evenement.

De laptops beschikken over een achtste generatie quadcore Intel i5 of i7, wat een vooruitgang is ten opzichte van de Skylake-processoren van de originele Surface Book. Mede daardoor zou de Surface Book 2 drie keer krachtiger zijn dan de voorganger. De 13-inch versie haalt 2.2 TFLOPS, terwijl de 15-inch laptop 4.3 TFLOPS kan halen. Microsoft claimt dat de Surface Book 2 het eerste product is met dergelijke kracht in een mobiele vorm-factor. Het werkgeheugen komt uit op 8 GB of 16 GB.

Ook gaming is een belangrijk punt van de Surface Book 2. Door de Nvidia GeForce GTX 1060 toe te voegen is het apparaat compatibel met Windows Mixed Reality. De grafische kaart maakt het eveneens mogelijk om games van goede kwaliteit te spelen. Zo schrijft MSPoweruser dat Gears of War 4, een game van eind 2016, kan draaien op 1080 in 60 frames per seconde.

Verdere specificaties

Om de prestaties nog wat meer onder de aandacht te brengen, vergelijkt Microsoft de Surface Book 2 met de MacBook Pro. De aankomende laptop zou 35 procent meer pixels en 70 procent langere batterijduur realiseren dan het Apple-product. Het kleinere model heeft een schermresolutie van 3000 x 2000 pixels, het grotere apparaat kent 3240 x 2160 pixels. De accu zou in beide gevallen 17 uur meegaan.

Verder voorziet Microsoft de Surface Book 2 van een update om de Surface Pen te ondersteunen. Deze zal 4096 drukpunten tellen, terwijl er bijna geen latentie op moet treden. Er verschijnen uitvoeringen met 256 GB, 512 GB en 1 TB opslagcapaciteit. Andere specificaties zijn twee usb-a-poorten, een usb-c-poort, een SD-kaartlezer, een hoofdtelefooningang en een Surface-laadpoort. De kleinere versie weegt 1,53 kilo, de grotere 1,91 kilo.

Beschikbaarheid

De Surface Book 2 verschijnt 16 november eerst in de Verenigde Staten. Nederland zal iets langer moeten wachten, aangezien de levering hier vanaf 14 december start. Dat geldt overigens alleen voor de 13-inch laptop. Die is dan beschikbaar vanaf 1749 euro, de andere is vooralsnog niet te bestellen. Overigens werd tegelijkertijd ook een nieuwe Surface-muis aangekondigd, die perfect aan moet sluiten bij de Surface Book 2.