1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Diverse toonaangevende Japanse producenten hebben op de CEATEC beurs in Tokyo prototypen getoond van de eerste Blu-Ray apparaten. Bezoekers van de beurs konden op de stands van Sony, JVC, Hitachi en Panasonic ( maar ook op de stand van onze Philips) al spelers bewonderen die speelfilms afspelen vanaf Blue-Ray discs.

Blue-Ray is de gedoodverfde opvolger van DVD en wordt door bijna alle grote concerns ondersteund. Alleen Toshiba en NEC liggen momenteel nog dwars maar gezien de vergevorderde ontwikkelingen lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat ook zij overstag zullen gaan.

Een standaard Blu-Ray schijfje kan maximaal 25 gigabyte aan data bevatten. Panasonic en TDK toonden zelfs al schijfjes met een opslagcapaciteit van 50 gigabyte. De hoge capaciteit wordt bereikt door gebruik te maken van, de naam zegt het al, blauw laserlicht. Bij standaard CD’s en DVD’s wordt gebruik gemaakt van rood lasterlicht.

Dwarsliggers Toshiba en NEC toonden op de CEATEC hun eigen opvolger van de DVD: de "Advanced Optical Disk". Hun opslagmedia kunnen echter slechts 15 gigabyte aan gegevens bevatten.

Wie denkt binnenkort een Blu-Ray speler in de huiskamer te kunnen plaatsen zit er echter goed naast. De marktintroductie van Blu-Ray zal pas over een aantal jaren plaatsvinden. Voorlopig zullen de producenten eerst nog flink geld willen verdienen met herschrijfbare DVD’s. Pas die melkkoe is uitgemolken zal Blu-Ray op de markt komen.