min

Tags in dit artikel

, ,

Nauwelijks een jaar na de introductie van de SD 9 stelt Sigma de SD 10 voor. De digitale spiegelreflexcamera is voorzien van de veelbesproken Foveon sensor. Deze lichtgevoelige chip heeft drie elkaar overlappende pixellagen. Dit is mogelijk omdat licht in beperkte mate kan doordringen in het silicium waaruit een CCD-chip gemaakt wordt. Deze penetratie is echter verschillend naar gelang de golflengte van het licht. Zo zal het rode deel van het spectrum meer en het blauwe minder kunnen doordringen. Dit is nu net de volgorde van de lagen: de blauwgevoelige laag bovenaan, groen in het midden en de roodgevoelige laag onderaan. Theoretisch zal de chip zal dus net als een klassieke gelaagde emulsie voor elke pixel alle kleurinformatie kunnen vastleggen. De resolutie van de Sigma SD10 is verrassend genoeg dezelfde gebleven als deze van de SD9: 2268 x 1512 pixels.

Het toestel wordt geadverteerd als een 10 megapixelcamera. Het aantal lichtgevoelige cellen is inderdaad 10 miljoen maar de reële resolutie is niettemin slechts 3.4 megapixel. Het apparaat heeft wel een groter ISO bereik: van ISO 100 tot ISO 800 en ook de belichtingscompensatie is wat nauwkeuriger in te stellen. De Sigma SD10 gebruikt gewone AA of CR-V3 batterijen voor alle functies, terwijl bij de SD9 nog sprake was van een aparte stroomvoorziening voor enerzijds het digitale deel en anderzijds het cameradeel.

Bij het toestel krijg je een exemplaar van Photo Pro 2.0. Het toestel produceert namelijk alleen RAW-bestanden, digitale negatieven die achteraf "ontwikkeld" worden. Je kan dus na de opname onder andere de belichting en witbalans van je foto’s nog corrigeren. Met het nieuwe softwarepakket is het zelfs mogelijk om een "nvulflits" te emuleren. De donkere partijen van het beeld worden opgehelderd terwijl het algemene contrast behouden blijft. Je hebt bovendien de mogelijkheid het niveau van de ruisonderdrukking in te stellen. De afgewerkte beelden bewaar je als TIFF of JPEG. De kwaliteit van de JPEG-output is sterk verbeterd. Meer info vind je op de site van Sigma.