1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft heeft bekend gemaakt dat er delen van de broncode van Windows 2000 en NT4 zijn uitgelekt. Inmiddels is ook bekend door wie de code vermoedelijk is gelekt: Mainsoft. Dit bedrijf is al jaren een partner van Microsoft en heeft ook al jaren toegang tot de broncode. Mainsoft heeft de broncode gebruikt voor MainWin. MainWin stelt softwareontwikkelaars in staat om Unix-versies van Windows-applicaties te maken.

Het zou gaan om een gezipt bestand van ongeveer 200 MB, dat eenmaal uitgepakt ongeveer 600 MB aan code zou zijn. Dit is echter niet de volledige source van Windows, aldus beveiligingsdeskundige Thor Larholm. "Dat is veel minder dan de 6 of 10 GB waaruit het besturingssysteem volgens Microsoft bestaat"

Microsoft heeft gezegd een onderzoek te gaan starten, maar houd zich verder gezien de situatie rustig. "Het gerucht over de beschikbaarheid van de broncode van Microsoft is gebaseerd op de speculaties van een individu die een klein deel van de ongeïdentificeerde code heeft gezien en dacht dat het op de broncode van Windows leek", aldus een woordvoerder. Overigens heeft het bedrijf wel de FBI ingeschakeld om de jacht op de verspreiders van de code te openen.

Voor Microsoft houdt het lekken van de code onder meer in dat hackers nu makkelijker gaten kunnen vinden in Windows. Verder zakte het aandeel Microsoft afgelopen vrijdag met 1,3%.