min

Tags in dit artikel

,

Een simpele PDA, dat is alles wat je nodig hebt om een draadloos netwerk te kunnen ontregelen. Aan de Universiteit van Queensland, Australië, is ontdekt dat het 802.11 protocol een zwak punt bevat waardoor je een netwerk met dat protocol geheel kan ontregelen door middel van een DoS-aanval, die al met een simpele PDA kan worden gedaan. Het 802.11 protocol is het protocol dat het meest wordt gebruikt bij draadloze netwerken.

Het Australische Computer Emergency Response Team heeft een waarschuwing verzonden, omdat kwaadwillenden op een vrij eenvoudige manier een "significante ontregeling" van een Wifi-netwerk kunnen veroorzaken. Het is echter niet duidelijk waarom deze waarschuwing is verzonden. Je kan zulke aanvallen niet voorkomen en de hardware kan niet worden geüpgrade om het probleem te verhelpen.

De draadloze netwerken worden steeds populairder. Vooral doordat het veel voordeliger is dan een vast netwerk aan te leggen. Naarmate het meer gebruikt wordt worden de netwerken ook steeds beter beveiligd op allerlei manieren, zoals versleuteling en filtering op Mac-adressen. Met deze beveiligingen kan je als buitenstaander niet zomaar op een netwerk inloggen.

Met een standaard PDA kan je binnen een afstand van 100 meter van een acces point een netwerk platleggen. De PDA moet natuurlijk wel 802.11-netwerkmogelijkheden hebben om contact te leggen met het netwerk. Ook kan je de draadloze communicatie van apparatuur die gebruik maakt van het protocol stilleggen.