min

Tags in dit artikel

, , ,

Draadloze verbindingen met internet via veel gebruikte WiFi-protocollen zijn heel erg kwetsbaar. Kwaadwillenden kunnen de verbinding makkelijk verbreken. De officiële waarschuwingsdienst van de overheid raadt bedrijven daarom aan geen draadloos internet te gebruiken, als een continue verbinding noodzakelijk is.

Een Australische waarschuwingsdienst had de kwetsbaarheid ontdekt in de nacht van woensdag op donderdag. De Nederlandse dienst publiceerde die donderdag meteen een waarschuwing. Het is niet verstandig te vertrouwen op een draadloos netwerk, vindt de woordvoerder. "Of accepteer het risico dat aanvallers de verbinding verstoren."
WiFi betekent Wireless Fidelity. De techniek wordt gebruikt om op lokale contactpunten (hotspots) goedkoop draadloos te kunnen internetten en e-mailen. WiFi is ongeveer tien keer sneller dan de huidige internet verbindingen.

Dit jaar moet draadloos internet gaan doorbreken in Nederland en het is daarbij de bedoeling dat er honderden internetpunten komen. In de VS zijn die punten in cafés en restaurants te vinden.

De zwakke plek zit in drie protocollen. Dat zijn IEEE 802.11, 802.11b en low speed 802.11g. De kwetsbaarheid komt door de techniek en dus zijn er geen oplossingen beschikbaar.

De Nederlandse waarschuwingsdienst schat dat ongeveer zo’n 90 procent van alle draadloze internetters, deze apparatuur gebruikt met de zwakke plek. Nieuwe en verbeterde versies van de apparatuur is niet kwetsbaar.

Volgens bestuurslid H. Schuurmans van de stichting Wireless Leiden, is de waarscuhwing triviaal. "WiFi maakt gebruik van een vrije frequentie, daar kun je nooit op rekenen", aldus H. Schuurmans.
Leiden is de eerste gemeente in Nederland die volledige dekking heeft door het grote aantal contactpunten en internet is daarom overal bereikbaar. Schuurmans meldt verder, dat bij een continue verbinding apparatuur beschikbaar is, die bij een storing automatisch overschakelt op het betrouwbaardere GPRS-netwerk.