2min

De Mozilla Foundation wil na het succes van Firefox ook op het vlak van e-mail de concurrentie aangaan met marktleider Microsoft. Om de concurrentie aan te scherpen start Mozilla daarom het project ‘Lightning’. Het doel van het project is om de Sunbird kalender te integreren in Thunderbird.

Mozilla introduceerde al eerder een betaversie van haar e-mailcliënt Thunderbird. Met de release wilde Mozilla net als bij de introductie van Firefox, namelijk de nadruk leggen op de minpunten van de software van concurrent Microsoft.

Terwijl Firefox zich terecht een goede concurrent van Internet Explorer mag noemen, ligt dit bij Thunderbird iets anders. Microsoft Outlook is in combinatie met Outlook Exchange verreweg de meest gebruikte e-mail applicatie in het bedrijfsleven.
Voordelen van het programma zijn de uitgebreide e-mail, kalender en diverse andere uitgebreide opties en dat veschillende onderdelen goed met elkaar gecombineerd kunnen worden.

Thunderbird heeft diverse e-mailopties, maar miste nog een kalenderoptie. Met het project ‘Lightning’ wil Mozilla daar dus verandering in brengen. Als het project succesvol afgerond wordt, krijgen gebruikers de mogelijkheid om bijvoorbeeld een ontvangen e-mailtje om te zetten naar een kalender-item.

Microsoft is voorlopig niet onder de indruk. "Thunderbird kan niet met Outlook vergeleken worden. Gebruikers verwachten meer dan een simpele kalender en de mogelijkheid om e-mail te versturen en ontvangen. Geen optie van Thunderbird kan op tegen de combinatie van Exchange en Outlook. We zien Thunderbird dan ook niet als een serieuze optie voor het bedrijfsleven", aldus Microsoft in een verklaring.

Mozilla denkt echter dat Outlook genoeg ruimte biedt voor concurrentie. Volgens Mozilla heeft Thunderbird een goede start gemaakt. Zo verkocht het bedrijf recentelijk 44.000 licenties aan een bedrijf dat Thunderbird wilde installeren op alle desktop pc’s.