Toshiba heeft een nieuwe monitor ontwikkeld, die door middel van een geavanceerd systeem met lichtbreking driedimensionale objecten kan weergeven.

Deze nieuwe monitor staat niet verticaal, maar ligt plat voor de kijker. Zo kunnen er 3D-objecten ontstaan. Toshiba heeft ook een software ontwikkeld die 2D-beelden kan omzetten naar 3D-beelden op de gloednieuwe monitor, die momenteel nog naamloos is.

Deze Toshiba-monitor produceert lichtstralen zoals ze ook in werkelijkheid van een object afketsen. De normale monitor is veelal gekromd, om zo het linker- en rechteroog iet anders te laten zien. Deze gekromde monitoren zijn op een langer termijn veel vermoeiender en hebben een veel kleinere inkijkhoek.

Dit nieuwe scherm heeft al die problemen niet meer, en het 3D-effect blijft eveneens op een verdere afstand behouden. Door middel van een standaard videokaart kan de monitor aangestuurd worden.

Volgens Toshiba zou de monitor goed gebruikt kunnen worden voor spelletjes, virtuele menu-kaarten, elektronische boeken, maquettes, ed.
Op dit moment heeft het scherm nog een beperkte resolutie van 480×300 pixels, maar grotere resoluties zullen nog verder ontwikkeld worden.

Tijdens de Display 2005 International FDP Expo, een beurs voor display-technologie die van 20 tot 22 april in Tokyo loop, wil Toshiba de doorbraak in 3D-weergave demonstreren. De beschikbaarheid en eventuele prijs zijn nog niet bekend.