Toshiba gaat zijn 3D-televisie, waarvoor geen speciale bril vereist is, in december lanceren in Duitsland. Volgens vertegenwoordigers van Toshiba wordt er op een later moment bekendgemaakt wanneer de tv in andere Europese landen beschikbaar zal zijn.

Toshiba kondigt de introductie aan van ’s werelds eerste brilloze 3D-tv voor consumenten met een royaal Quad Full HD-beeldscherm. Dankzij dit scherm, met een diagonaal van 139 cm (55 inch), kan een grote groep kijkers tegelijk van 3D genieten. 2D-content geeft het toestel weer in viermaal (Quad) Full HD-resolutie. Met de TV is het tevens mogelijk om via applicaties zoals ‘personal TV’ je persoonlijke voorkeursinstellingen vast te leggen. Daarnaast zijn er andere Smart Tv-toepassingen, zoals USB-recording en toegang tot Toshiba Places.

De brilloze 3D-technologie is gebaseerd op het stereoscopische beginsel dat er gelijktijdig een beeld voor het linkeroog en een ander beeld – met een geringe afwijking – voor het rechteroog geproduceerd wordt. In de hersenen van de kijker worden deze beelden vervolgens samengevoegd om een 3D-effect te realiseren. Om 3D zonder bril mogelijk te maken, is het essentieel dat de lenzen de diverse beelden naar de ogen van de kijker leiden. De technologie, die is toegepast, genereert negen verschillende beelden die meerdere groothoek-kijkzones voor de brilloze 3D-tv creëren. Dit maakt dat negen kijkers in staat zijn om een 3D-ervaring te beleven zonder dat ze een bril hoeven op te zetten.

Verder heeft de TV nog een aantal handige Personal TV-applicaties in huis. Zo kan het toestel persoonlijke beeldinstellingen en een persoonlijke zenderlijst voor maximaal vier gebruikers bewaren. Via een externa harde schijf die kan worden aangesloten kunnen er uitzendingen rechtstreeks worden opgeslagen.

Volgens de Duitse Toshiba website gaat de 3D-televisie 7999 euro kosten.